Glorii

GLORII

De-a lungul celor 63 de ani de existenta,peste 500 de fotbalisti au imbracat tricoul ros-albastru al echipei Parangul Sadu( Metalurgistul Sadu) in diferitele divizii in care a activat.

O parte din ei s-au remarcat prin longevitate la clubul din Sadu altii prin rezultatele deosebite pe care le-au avut, iar altii prin loialitatea deosebita fata de Parangul Sadu(Metalurgistul Sadu), asta cu toate ca au stat destul de putin la Sadu.Pe baza acestor considerente am ales pe cei mai reprezentativi jucatori ai clubului al caror nume poate fi usor confundat cu clubul Parangul Sadu(Metalurgistul Sadu)


ANII 1950

TILVESCU

Nascut la Tg-Jiu debuteaza la Sadu prin anul 1950 unde a urmat cursurile scolii profesionale, se lanseaza si ebuteaza in divizia B iar apoi in div. A jucand multa vreme la Farul Constanta.Prin anul1969 se retrage din activit. Competitionala raminand in conducerea Farului Constanta.

TITUS OZON

Titus Ozon (pelicanul) a jucat si la sadu. De aici a demarat lansandu-se la echipele din bucuresti (rapid si progresul) fiind unul dintre cei mai talentati fotbalisti romaniin perioada 1955-1965.

GHEORGHE LANGA

Jucator de elita la sadu care impreuna cu ozon au zburat la bucuresti fiind coechipieri la rapid.

BODOLA

Centru atacant la sadu.Jucator bun care a activat la sadu in perioada1955-1965.

ICA OFENBERG

Nascut la tg-jiu,jucator mic de statura dar iute si ambitios, aparator strasnic al echipei din sadu in perioda 1958-1966.In anul 1967 abandoneaza fotbalul dar joaca ca amator.Apropus infiintarea unei echipe de fotbal feminin la sadu propunere care nu se materializeaza.

BITA ION

MARKSZ GHEORGHE

NEDELCU

CIOCIOI

ROTARU

STROE

ANII 1960

MISU MOTORGA

Este unul dintre cei mai buni jucatori ai echipei din Sadu(Metalurgistul) care a jucat neintrerupt in perioada 1956-1971(15 ani consecutiv).A beneficiat de numeroase oferte de a pleca in divizii superioare dar a renuntat.A fost considerat in perioada 1960-1965 spaima tuturor portarilor din Oltenia, a fost posesorul unui sut précis si napraznic s-a retras din activitate insa nu a parasit-o definitive fiind antrenor la aceasta echipa.

ZAHARIA C. PETRE

Jucator provenit de la Ploiesti,bun technician impaciuitor si maestru incontestabil,specialist in executarea loviturilor libere.A fost poreclit c. petre-aripioara deoarece in timpul jocului de fotbal juca numai cu bratele suspendate sub forma de aripi.In anul 1966 se retragedin activit. Competitionala devenind arbitru si antrenor al echipei de junior dar in 1968 paraseste sadu de tot mutindu-se la Craiova.A fost un bun cunoscator al fotbalului jucatoe care atrait cu adevarat o viata sportive.

ION ZAHARIA

NELU BODNARUC

PANTI CRISTEA COSTEL

MARKSZ GHIUSI

Fiul lui marksz tatal, nascut si crescut la Sadu promoveaza in echipa de juniori, iar in 1968 pleaca la Timisoara pentru cursuri jucand la C.F.R.Timisoara in div.B promovand chiar in div.A .In anul 1973 revine la Sadu si continua sa joace in

div.C alaturi de fratele sau Ioska pana prin 1980 cand se retrage definitiv ca jucator insa antreneaza cu success echipa din Sadu in mai multe randuri.

I.CERNAIANU

GOLBAN

Jucator mic de statura dar foarte tehnic vine din Craiova joaca la Sadu in perioada 1964-1967 cand pleaca la Tg-Jiu ,insa revine la Sadu iar din 1970 se transfera si joaca in div.C la Minerul Motru.

GHEORGHE BUNDARU

SPIRICA

A fost unul dintre cei mai complete fotbalisti la Sadu, bun aparator,foarte greu de patruns pe langa el avand un gabarit impresionant a jucat la Sadu in perioada 1947-1960.Se retrage in 1961 insa numele sau ramane in amintirea iubitorilr de fotbal din Sadu.

STANILA

Tehnician fin, joaca la Sadu in anii 1958-1965 cand pleaca pentru totdeauna la Craiova unde mai joaca o perioada la unele echipe din Craiova

VICTOR SACEANU

Jucator aprig,dursi energic care impreuna cu Stanila au facut un cuplu de glorie.A activat la Sadu ca titular in anii 1958-1966 cand abandoneaza fotbalul el activand ulterior la echipele de amator pana in 1977.

ION TIRNOVAN

S-a nascut la Tg-Jiu, dar a fost si va ramane in istoria echipei Metalurgistul Sadu ca cel mai mare portar al Sadului;jucator intelligent tehnic  bun coordinator a fost capitanul echipei insa un accident face ca el sa isi rupa clavicula ceea ce il face sa abandoneze pentru totdeauna activitatea fotbalistica.Timp de 10 ani in perioada 1950-1960 a fost titularul si capitanul echipei din Sadu se retrage devenind inginer la Sadu si militant active al miscarii sportive din Sadu.

TICA CIRLEA

Nascut la Porceni evolueaza pe postul de inter dreapta intre anii1962-1967 dupa care pleaca si joaca impreuna cu Coiculescu laCalan,Teliuc,Ghelarisi Hunedoara.

ROUA STELIAN

Aparator stang de uzuramare vine de la Dr.Tr.Severin si joaca neintreupt din 1962 pana in 1969 cand abandoneaza pentru o scurta perioada de unde revine pana in 1979.Din 1974 devine si primul arbitru oficial din Sadu iar in dec.1975 preia conducerea tehnica a echipei Metalurgistul Sadu.Ca antrenor principal sub comanda lui Metalurgistul Sadu se claseaza intre echipele fruntase astfel: locul 3 in 1975; locul 3 in 1976;locul 4 in 1977.Roua Stelian a ramas un exemplu demn de urmat pentru fotbalistii din Sadu el decedand in anul 1985.

RELU OLTEANU

Vine la Sadu de la Dr.Tr.Severin se remarca ca un mare fotbalist,el fiind atacant, aparator ,om de gol si antrenor in decursul anilor1962-1969 cat a stat la Sadu.In 1969 este acuzat de tradare la Tr. Severin unde pleaca definitive.i se mai spunea si <VULPOIUL>.

COSTEL NICODIM

Nascut la Tg-Jiu se remarca ca portar timp de un deceniu in perioada1960-1970 retragandu-se la Tg-Jiu la Stiinta invins regretand ca n-a reusit sa promoveze in divizia c acesta fiind visul lui.

BENGA SANDU

Nascut la porceni este promovat de la  echipa de juniori in anul 1965 joca fara intrerupere pana in 1973 cand se retrage desi ar mai fi putut juca.Face parte din echipa anului 1973 cand s-a promovat in div.C se dovedeste a fi un mare patriot si luptator pentru culorile ros-albastre ale echipei metalurgistul.

POPA NICOLAE(POPICA)

A fost unul dintre cei mai populari fotbalisti care au jucat la Sadu activand timp de 10 ani in perioada 1963-1973 el evoluand si la Minerul Motru.Mic de statura este un jucator inimos curajos posesor al unui dribbling fin dar exagerant care de cele mai multe ori nu-si atingea scopul.

PISCANU BUCUR

Nascut la Sadu, Mitupromoveaza fotbalul din tata in fiu in special pe extrema stanga ,postul sau preferat.Perioada de glorie a lui 1960-1968.In anul 1969 se retrage din activitatea de fotbalist lasand locul tineretului pentru afirmare si consacrare.

BULEAC ION

ANII 1970

DORU FIROIU

Nascut si crescut la sadu promoveaza inechipa de juniori la sadu apoi debuteaza in campionatul regional Oltenia.Pleaca la Craiova jucand la electroputere apoi vine la pandurii tg-jiu iar in 1966 revine la sadu. Este unul dintre cei mai buni fotbalisti ai echipei,centru atacant si bun technician dar din cauza imbolnavirii lui subite se retrage din acitvitatea competitionala in 1965 ramanad supporter al echipei.

HORIA POPESCU

Nascut la sadu, unul dintre cei mai mari fotbalisti care s-au perindat la echipa metalurgistul-sadu.Joaca in echipa de junior inca din 1960 promoveaza si debuteaza in echipa de seniori,devine golgheterul incontestabil al echipei dar pleaca la electroputere iar de aici chimia rm. Vilcea in div.B promoveaza in div.A, retrogradeaza dar ramine la vilcea ca jucator al echipei chimistul div. C .Se retrage din activit. Comp. in anul 1978.Ca jucator al echipei chimia rm vilcea a cistigat cupa romaniei iar ca antrenor la sadu a reusit promovarea echipei in divizia C.

BUJOR SCORTEANU

Este portar la echipa din Sadu este cooptat de la unitatea militara din Sadu,el fiind originar din Ploiesti a fost unul dintre cei mai buni portari care s-au perindat la Sadu in perioada 1964-1967 cand se si casatoreste dar se retrage in 1968.S-a remarcat ca fiind un portar inspirat activ si hotarat.

OITA

Jucator de atac ,fin dribleur insa neavand un sut efficient se remarca la Sadu in perioada 1965-1967 dupa care pleaca la o echipa din Craiova.

ION COICULESCU

Supranumit bolidul si sfirleaza gorjului, nascut la sadu practica fotbalul inca de la varsta de 10 ani.Este promovat in echipa de junior inca din anul 1965.In perioda 1955-1973 este jucator de baza al echipei, capitan si om de gol.Joaca la Victoria Roman,Siderurgistul si Corvinul Hunedoara apoi revine la sadu ca jucator si antrenor pina in anul 1974. In anul 1973 echipa antrenata de el reuseste marea performanta de a promova in divizia C .In vara anulu 1974 este acuzat de tradare si vinzare a meciului metalurgistul sadu-victoria calan scor 0-1 si ulterior este destituit din functie si inlaturat de la metalurgistul sadu.In anul 1975 pleaca pentru totdeauna din sadu stabilindu-se cu domiciliul la bucuresti.A fost un mare jucator de fotbal posesor al unei tehnici individuale deosebite,jucator rapid de viteza si de “spulberare” a adversarilor.

GIORE COICULESCU

Fratele lui ion coiculescu se profileaza la echipa metalurgistul-sadu ca aparator,jucator activ si hotarat care a activat la sadu in perioada 1959-1965.In anul 1966 pleaca la hunedoara jucand la siderurgistul, corvinul, calan,si cugir si cfr Timisoara in divizia B.A antrenat echipa metalurgistul-sadu in mai multe perioade cu rezultate meritorii.

MARCOCI COSTICA

Nascut crescut si format la Sadu,evolueaza ca portar iar aptitudinile sale il recomanda ca  tehnic,calculat,inspirit si cu o buna detenta.Este promovat in echipa de juniori in anul 1966 jucand 2 ani moment in care pleaca militar  jucand la Minerul Lupeni .Revine la Sadu in 1972 ca portar si antrenor temporar al echipei.In 1973 promoveaza in div. C, iar timp de 3 ani este titular fara rezerva.Continua sa joace pana in 1977 cand se retrage dar se dedica antrenoratului iar in anii1980-1990 activeaza ca antrenor fie la junior fie la echipa mare.

POPA AUREL

Vine de la Craiova ,joaca la Sadu neintrerupt din 1964 pana in 1972 se remarca ca aparator si atacant se dovedeste a fi un jucator exemplar,disciplinat, loialsi sportivin adevaratul sens al cuvantului,traieste drama infrangerii la barajul pentru div.C in 1970 dar trei ani mai tarziu savureaza promovarea in div.C.Revine si joaca pana in 1974 cand devine antrenorul echipei pana in 1977 cand paraseste definitive echipa el mutandu-se la Craiova.

PATRASCU ION

Nascut la Sadu invata fotbalul intre blocuri si la scoala,el debuteaza in 1967 in echipa Metalurgistul Sadu pana in 1970.S-a dovedit a fi un junior cu reale calitati avand mari perspective in fotbal s-a ratat nedevenind un jucator mare in fotbal datorita unui character ce a lasat de dorit.

SAVULESCU COSTICA

CORNEL BERNEANU

Originar din Craiova este unul dintre cei mai tehnici stoperi de la Sadu, calm dispecer, imbatabil si greu de deposit fiind cel mai bun jucator al echipei care a intrat in atentia selectionerilor.In 1970 pleaca din sadu pentru totdeauna transferandu-se la Univ. Craiova jucand la tineret debutand in 1974 in prima echipa a Univ. Craiova ca fundas stanga activand pana in 1978cand se transfera la Electroputere.In 1987 pleaca in Grecia.

MATEI STELICA

Este cel de-al 100-lea jucator venit de la Craiova in vara anului 1972 s-a dovedit a fi un jucator exemplar, disciplinat chiar exceptional se instaleaza ca jucator de baza in linia de aparare.In anul 1973 promoveaza in div.C dupa ce in oct. 1972 se opereaza insa se reface si continua sa joace pana in 1975 cand pleaca in armata dar revine un an mai tarziu el casatorindu-se in Sadu.In 1987 alaturi de Marcoci si Marksz Ghiusi preia conducerea tehnica a echipei cu misiunea de a o salva de la retrogradare lucru ce il izbuteste facand ca anivesarea a 40 ani de la infiintare sa fie una fericita.

PREDULESCU TRAIAN

Fiul ofiterului de politie este un jucator tehnic,simpatico un aparator si mijlocas joaca la Sadu din 1970.Se impune ca cel mai bun jucator al echipei in partida de la Tismana cand invinge cu 8-0 el marcand mai multe goluri dar se si accidenteaza insa se reface si revine in primul 11 al echipei.Din 1973 activeaza cu echipa in div.C pana in 1977 cand este suspendat 6 luni,reintra in 1978 insa se transfera la Pandurii Tg-Jiu apoi la mineral Rovinari.Imbatranit premature, consacrandu-si viata fotbalului si frumusetii acestui sport se retrage dar nu abandoneaza fotbalul el antreneaza echipa I.R.U.M. Rovinari.Se dedica antrenoratului fotbalului juvenil de la Pandurii Tg-Jiu unde isi gaseste sfarsitul zilelor in timpul unui turneu cu echipa de copii a clubului Pandurii Tg-Jiu.

ILIE ION

In anul 1972 vine ca atacant de la Craiova si se dovedeste a fi un jucator inalt cu fizic de atlet, forta marein sut devine om de gol si chiar golgheter.In 1976 este tentat de transferul la Pandurii Tg-Jiu si pleaca de la Sadu insa joaca putin el trecand repede de la statutul de vedeta la Sadu la rezerva la Pandurii fiind deposit de alti jucatori dornici de afirmare si consacrare.Se transfera la Constructorul Tg-Jiu apoi la plenita insa se retrage din fotbal in 1979.

CRETU ION

NICA VASILE

BUTUCEL GHEORGHE

NICA GIGI (INDIANUL )

BANA STEFAN

PATASCU GRIGORE

VASILE BALDOVIN

TICLEANU AUREL

RUSU VIRGIL

KOLECHA ADRIAN I

NEFERU COSTICA

MIERLUTA

ANII1980

SIRBU DORU

COMIRLA PANAIT(MAMBO)

COCHECI VASILE

MARKSZ IOSIF

Al doilea fiu al lui Marksz Gheorghe care nu visa ca va ajunge fotbalist este promovat in echipa de junior si ulterior in echipa de seniori unde se impune in linia de aparare activand pana in 1974 cand se transfera la Petrosani insa revine la Sadu devenind de neinlocuit sic el mai bun fundas central.Pentru un sezon este recrutat de Pandurii Tg-Jiu pana in 1979 cand revine la Sadu.In 1985 dupa gravele incidente de la Tg-Jiu este exclus din lot si din viata sportiva, echipa urmand o curba descendenta.In 1988 este rechemat la echipa dar ranit in orgoliu nu a acceptat desi fratele sau fusese numit antrenor.in martie se razgandeste si revine pe postul de libero si isi adduce contributia la salvarea de la retrogradare.

Nascut la timsoara,vine la sadu in 1950.Este fotbalist de meserie in perioada 1950-1960.In anul 1962 se retrage din fotbaldar traditia fotbalului va continua pina prin anii 80 prin fii sai Ghiusy si Ioska.A fost un maestru in executarea loviturilor libere de citeva ori a fost si antrnor al echipei din sadu.

POPICA NICU

SFIRLOGEA DAN

MUTU MARIUS

TOMESCU ION (ACARICA )

PATRASCU MITRUT

IOVAN AURICA

ENCULESCU VICA

DANAIATA RELU

BERINDEI PETRE

NICOLA (COPOIU )

FRIMU COSTEL

ZAMFIR COSTICA

IVANOV MARIAN

GHIBEA MARIAN

KOLECHA TRAIAN II

STOICHITESCU ADY

TANASIE GABRIEL

PATRUT (COLONELUL )

CRACIUN MARINICA

GASPAR ION

Nascut la Bocsa-(Banat) este recrutat la echipa din Sadu fiind military in termen in Valea-Jiului.S-a remarcat ca fiind un bun jucator atacant si gogheter al echipei fiind dotat cu un extraordinary simt al portiiadverse.A jucat un an plecand si jucand in 1968 la Resita apoi Caransebes si Otelul Rosu.

ION VASILESCU

Joaca la metalurgistul sadu in 1957-1960 fiind portar si de profesie brutar .In anul 1961 debuteaza la U. Craiova ,div.A,pana in 1974 cand se retrage din activit. Competitionala,dar n-o paraseste definitive fiind antrenor al echipei din bailesti –dolj.

ANII1990

ANII2000

ANII 2010

Comentarii
 1. nicolae aurelia spune:

  nu ati amintit in aceasta istorioara de echipa feminina de fotbal a,, U” Craiova
  Desi suntem la a doua tinerete iubim alb-albastii toata viata

 2. costel spune:

  ce treaba are parangul sadu cu echipa feminina de fotbal a univ. craiova

 3. Casian spune:

  As vrea sa dau si eu probe la Parangul Sadu am 20 ani.Daca avetzi nevoie d serviciile mele va rog contactati-ma la nr de tel 0748415365 rog seriozitate…

 4. fun spune:

  Istoricul pe care l-am gasit la voi chiar ca este o povestioara!(cea despre fostele glorii) Multe persoane au fost omise iar la multe altele datele nu sunt exacte. Este totusi un inceput bun. De ce nu va informati din datele detinute de catre Uzina Sadu cu privire la activitatea asociatiei sportive. Daca aveti nevoie va pot ajuta cu ceva fotografii din anii 60, 70, 80. Multumesc!

 5. Manon spune:

  Aurica Ticleanu merita mult mai mult in istoria clubului(i-ai amintit doar numele) !!! In rest frumoasa initiativa! sper in actualizarea periodica a istoriografiei clubului si de ce nu incercati un muzeu al clubului cu prezentare pe site de imagini!?! MULTA BAFTA!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s